Αξιοθέατα

ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ

Ο ναός που χτίστηκε προς τιμή της προστάτιδας της πόλης θέας ΑΘΗΝΑΣ είναι το κτίριο με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ελλάδα. Συνδυάζοντας την επίσκεψή σας στο χώρο με το σύγχρονο Μουσείο της Ακρόπολης, είναι ο ιδανικός τρόπος για να γνωρίσετε το παρελθόν της πόλης. Ο Ναός της Αθηνάς του Παρθενώνα, αφιερωμένος στη θεά Αθηνά, θα είναι ένα αιώνιο μνημείο του ελληνικού πνεύματος και το ελληνικό ιδανικό στέμμα της αγαπημένης του πόλης. Ο Παρθενώνας θεωρείται ως διαχρονικό σύμβολο της αρχαίας Ελλάδας, της δημοκρατίας του Αθηναίου και του δυτικού πολιτισμού και ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά μνημεία του κόσμου.
Η ανέγερση του Παρθενώνα ήταν υπό τη γενική εποπτεία του καλλιτέχνη Φειδία και ξεκίνησε το 447 π.Χ., όταν η Αθηναϊκή Αυτοκρατορία βρισκόταν στην κορυφή της εξουσίας του. Ολοκληρώθηκε το 438 π.Χ., παρόλο που η διακόσμηση του κτιρίου συνεχίστηκε μέχρι το 432 π.Χ. Οι αρχιτέκτονες, ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης, ήταν κύριοι της οπτικής ψευδαίσθησης, επειδή σχεδίαζαν απαλές καμπύλες σε μεγάλο μέρος του σχεδιασμού του. Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ευθεία γραμμή στο ναό!
Στην εποχή που κυβερνούσε ο Περικλής χτίστηκε η σημερινή Ακρόπολη. Ο Περικλής ήταν ο Έλληνας πολιτικός, ρήτορας και στρατηγός της Αθήνας κατά τη διάρκεια της Χρυσής Εποχής, που μετέτρεψε την Αθήνα σε αυτοκρατορική πόλη μετά τις νίκες του Περσικού Πολέμου. Ο ναός είναι ευθυγραμμισμένος με το Υαδές (αστρικό σύμπλεγμα).
Εξίσου έξυπνος και θαυματουργός άθλος ήταν η μεταφορά όλου του μαρμάρου από το όρος Πεντέλη, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Χρησιμοποίησαν μια κυριαρχία σχοινιών, τροχαλιών και ξύλινων γερανών για τη μεταφορά και ανύψωση των τεράστιων πέτρων στη θέση τους.
Το μυστήριο εδώ είναι πώς. Πώς οι Αθηναίοι κατάφεραν αυτό το κολοσσιαίο έργο χωρίς ένα γενικό σχέδιο κτιρίου και με τα εργαλεία και τους πόρους της εποχής; Πώς πέτυχαν τέτοιες άψογες διαστάσεις και ισορροπία; Πώς αντιλαμβάνονται και εμπλέκουν τέτοιες λεπτές οπτικές ενότητες; Πώς οι εργαζόμενοι εργάζονται με τέτοια ακρίβεια, μερικές φορές σε ένα κλάσμα ενός χιλιοστού χωρίς τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας; Αυτά τα ερωτήματα εξακολουθούν, μετά από 2500 χρόνια, να παραμένουν αναπάντητα.

Πρόσβαση: Σταθμός μετρό Ακρόπολη Αθηνών Μ2 (Κόκκινη).
Χάρτης, αριθμός 27.

→ ΧΑΡΤΗΣ