Αξιοθέατα

Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Η Ακρόπολη των Αθηνών, μια αρχαία ακρόπολη που βρίσκεται σε μια εξαιρετικά βραχώδη έκταση πάνω από την πόλη της Αθήνας και περιέχει τα ερείπια πολλών αρχαίων κτισμάτων μεγάλης αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας. Ενώ υπάρχουν στοιχεία ότι ο λόφος κατοικήθηκε ήδη από την τέταρτη χιλιετία π.Χ., ήταν ο Περικλής στον πέμπτο αιώνα π.Χ. ο οποίος συντόνισε την κατασκευή των πιο σημαντικών κτιρίων της περιοχής. Στην Ακρόπολη υπάρχουν τρεις αρχαίοι ναοί, ο Παρθενώνας, το Ερέχθειο και ο ναός της Απτέρου Νίκης. Επίσης, υπάρχει και η μνημειακή είσοδος, τα Προπύλαια. Όλα τα μνημεία της Ακρόπολης είναι κατασκευασμένα από Πεντελικό μάρμαρο και χτίστηκαν κατά το Χρυσό αιώνα του Περικλή, την επονομαζόμενη Κλασική Περίοδο (450-330 π.Χ.).

Ο Παρθενώνας ήταν αφιερωμένος στη θεά Αθηνά, την προστάτιδα της πόλης. Χτίστηκε από τους αρχιτέκτονες Ικτίνο και Καλλικράτη υπό την εποπτεία του Αθηναίου γλύπτη Φειδία. Στο χώρο υπήρχαν επίσης δύο κολοσσιαία αγάλματα της θεάς Αθηνάς, έργα του Φειδία. Το ένα από τα δύο αγάλματα βρισκόταν μέσα στον Παρθενώνα, ήταν φτιαγμένο από χρυσό και ελεφαντόδοντο και είχε ύψος 9 μέτρα. Το άλλο, εξίσου μεγάλο, ήταν φτιαγμένο από χαλκό και βρισκόταν έξω από το ναό.

Ακριβώς απέναντι από τον Παρθενώνα βρίσκεται το Ερέχθειο. Είναι ο ναός του οποίου οι 6 κίονες έχουν τη μορφή νεαρών κοριτσιών, των Καρυάτιδων.

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

Κάτι που δεν είναι γνωστό, είναι ότι στο εισιτήριο που θα πληρώσετε συμπεριλαμβάνεται η επίσκεψη και σε άλλα αρχαιολογικά μέρη που βρίσκονται κοντά στην Ακρόπολη. Μετά λοιπόν την επίσκεψή σας και αν έχετε ακόμη δυνάμεις, μπορείτε να συνεχίσετε τη βόλτα σας και να επισκεφτείτε την Αρχαία Αγορά, τον Κεραμεικό, τη Ρωμαϊκή αγορά και το Ολυμπιείο.

Η επίσκεψη στην Ακρόπολη μπορεί να προκαλέσει μία σχετική ταλαιπωρία τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της έλλειψης σκιάς και της ζέστης, γι’ αυτό ξεκινήστε νωρίς το πρωί. Επίσης εφοδιαστείτε με καπέλα, άνετα παπούτσια, αντηλιακά και νερό. Καλύτερα να μην πάρετε αυτοκίνητο, καθώς είναι πολύ δύσκολο το παρκάρισμα στο κέντρο της Αθήνας. Μετακινηθείτε με τα Μ.Μ.Μ.

 

Ώρες Λειτουργίας: 08:00 – 17:00

(τελευταία είσοδος 16:30)

Ημέρες Αργίας:

1 Ιανουαρίου: κλειστός
25 Μαρτίου: κλειστός
1 Μαΐου: κλειστά
Κυριακή του Πάσχα: κλειστά
Χριστούγεννα, 25 Δεκεμβρίου: κλειστός
26 Δεκεμβρίου: κλειστός

 

Περισσότερες πληροφορίες http://odysseus.culture.gr/h/3/gh355.jsp?obj_id=2384

Πρόσβαση: Metro σταθμός Ακρόπολη Μ2 (κόκκινη γραμμή)

→ ΧΑΡΤΗΣ